University of the West of Scotland
Παραϊατρική Επιστήμη BSc
University of the West of Scotland - Πανεπιστήμιο τoυ West of Scotland

Βασικά Στοιχεία Σπουδών

Κριτικές Σπουδαστών

Παρακάτω μπορείς να δεις τις κριτικές για το συγκεκριμένο πρόγραμμα σπουδών, από 40 αποφοίτους του προγράμματος Paramedic Science BSc στο Πανεπιστήμιο τoυ West of Scotland για κάθε μία από τις ερωτήσεις της έρευνας σε σύγκριση με το μέσο όρο για όλα τα προγράμματα σπουδών στην τοποθεσία: UK σχετικά με: επιστήμες υγείας (μη ειδικές).

Συνολική ικανοποίηση των φοιτητών
69 /100
40 Σύνολο ερωτηθέντων
Η NSS ανατίθεται από το Γραφείο Φοιτητών

μισθός

Μισθός Αποφοίτων CAH02

Σημαντικό: Τα παρακάτω στοιχεία για τους μισθούς δεν αφορούν συγκεκριμένα προγράμματα σπουδών, αλλά περιέχουν στοιχεία για όλους τους φοιτητές σε : επιστήμες υγείας (μη ειδικές) στο πανεπιστήμιο. Λόγω της μεθοδολογίας συλλογής δεδομένων τα μισθολογικά δεδομένα βασίζονται κυρίως σε δεδομένα προπτυχιακών φοιτητών.

  15 μήνες μετά την αποφοίτηση 3 χρόνια μετά την αποφοίτηση 5 χρόνια μετά την αποφοίτηση
Διάμεσος μισθός £26000 £25500 £29000
Εύρος 25-75 εκατοστημόρια £26000 - £26500 £20500 - £29000 £23000 - £33000


Μισθός όλων των αποφοίτων Ηνωμένου Βασιλείου σε CAH02 (κυρίως προπτυχιακοί φοιτητές)

  15 μήνες μετά την αποφοίτηση 3 χρόνια μετά την αποφοίτηση 5 χρόνια μετά την αποφοίτηση
Διάμεσος μισθός £26587 £25499 £28607
Εύρος 25-75 εκατοστημόρια £25118 - £29741 £18108 - £32192 £20919 - £36652

Περιγραφή προγράμματος σπουδών

ΠΡΟΒΟΛΗ

Το πρόγραμμα αυτό θα διαρκέσει έως τον Σεπτέμβριο του 2023 με την επιφύλαξη της επιβεβαίωσης από την κυβέρνηση της Σκωτίας.

Το BSc Paramedic Science θα σας βοηθήσει να αναπτύξετε αυτοπεποίθηση, συμπόνια και τις δεξιότητες που απαιτούνται για την παροχή υψηλής ποιότητας φροντίδας για μια απαιτητική καριέρα στην πρώτη γραμμή της επείγουσας περίθαλψης ως παραϊατρικό προσωπικό.

Με την επιτυχή ολοκλήρωση αυτού του πτυχίου θα είστε επιλέξιμοι για να υποβάλετε αίτηση εγγραφής ως παραϊατρικό προσωπικό στο Συμβούλιο Επαγγελμάτων Υγείας και Φροντίδας (HCPC).

Ειδική ανακοίνωση για τους αιτούντες

Λόγω των ειδικών συμβατικών ρυθμίσεων μεταξύ του Πανεπιστημίου και του NHS Education for Scotland (NES), μας επιτρέπεται να προσλαμβάνουμε μόνο Σκωτσέζους υποψηφίους για το BSc Paramedic Science.

  • ΠΡΑΚΤΙΚΉ ΕΣΤΊΑΣΗ

Θα εφαρμόσετε την ακαδημαϊκή θεωρία που διδάσκεστε στην τάξη στην πράξη στα υπερσύγχρονα περιβάλλοντα κλινικής προσομοίωσης του Lanarkshire Campus, συμπεριλαμβανομένης της καθηλωτικής μας σουίτας και του ειδικού εργαστηρίου κλινικών δεξιοτήτων παραϊατρικής.

Κατά τη διάρκεια των τριών ετών αυτού του προγράμματος, θα πραγματοποιήσετε μια μεγάλη ποικιλία εκπαιδευτικών εμπειριών που βασίζονται στην πράξη, οι οποίες θα μοιραστούν μεταξύ ασθενοφόρων και μη ασθενοφόρων σε διάφορους τομείς πρακτικής άσκησης. Κατά τη διάρκεια της πρακτικής εκπαίδευσης, θα εργάζεστε με πλήρες ωράριο και θα έχετε την εμπειρία της συνεχούς φροντίδας 24 ώρες το 24ωρο, με την υποστήριξη εκπαιδευμένων επαγγελματιών υγείας. Αυτό θα σας επιτρέψει να αποκτήσετε "πρακτική" εμπειρία εργασίας με μια σειρά διαφορετικών χρηστών υπηρεσιών και επαγγελματιών υγείας, καθώς θα προχωρήσετε από την εξαρτημένη στην ανεξάρτητη πρακτική.

Οι ευκαιρίες που βασίζονται στην πρακτική άσκηση θα βασίζονται στην υπηρεσία ασθενοφόρων της Σκωτίας και σε μια σειρά από συναφείς ρυθμίσεις υγείας και κοινωνικής φροντίδας σε όλο το Ayrshire και Arran, το Dumfries και Galloway και το Lanarkshire.

Οι ευκαιρίες εργασίας σε μια ομάδα επαγγελματιών υγείας θα σας βοηθήσουν να αναπτύξετε μια ολοκληρωμένη προσέγγιση στις προσεγγίσεις υγείας και κοινωνικής φροντίδας που απαιτούνται για τη σύγχρονη παραϊατρική πρακτική.

  • ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΉ ΑΝΑΓΝΏΡΙΣΗ

Το πτυχίο είναι επίσης εγκεκριμένο από το Συμβούλιο Επαγγελμάτων Υγείας και Φροντίδας (HCPC). Το HCPC είναι η ρυθμιστική αρχή του Ηνωμένου Βασιλείου που προστατεύει το κοινό διατηρώντας ένα μητρώο επαγγελματιών υγείας και φροντίδας που πληρούν τα πρότυπα για την κατάρτιση, τις επαγγελματικές δεξιότητες, τη συμπεριφορά και την υγεία τους. Ρυθμίζει και προστατεύει έναν αριθμό επαγγελμάτων υγείας και φροντίδας, συμπεριλαμβανομένων των παραϊατρικών.

Ως διαπιστευμένο πρόγραμμα σπουδών, αυτό το πρόγραμμα σπουδών πληροί τις ακαδημαϊκές απαιτήσεις για να εγγραφείτε ως παραϊατρικός στο Συμβούλιο Επαγγελμάτων Υγείας και Φροντίδας (HCPC).

  • ΠΡΟΟΠΤΙΚΈΣ ΚΑΡΙΈΡΑΣ

Εργασίες

Το μάθημα αυτό θα σας προετοιμάσει για μια καριέρα ως παραϊατρικό προσωπικό που μπορεί να εξελιχθεί σε μια ευρεία ποικιλία κλινικών ρόλων στην υγεία και την κοινωνική φροντίδα, στη διαχείριση υπηρεσιών ή στην εκπαίδευση και την έρευνα.

Περαιτέρω επιλογές σταδιοδρομίας περιλαμβάνουν την εργασία στην πρωτοβάθμια ή δευτεροβάθμια περίθαλψη, την ιατρική εκδηλώσεων και την παροχή ιατρικής κάλυψης για μια σειρά από βιομηχανίες, όπως ο τομέας του αθλητισμού και της ψυχαγωγίας, υπό την προϋπόθεση ότι πληροίτε τις απαιτήσεις του εργοδότη και τις ευκαιρίες απασχόλησης.

Εγκρίθηκε από το Συμβούλιο Επαγγελμάτων Υγείας και Φροντίδας (HCPC) με σκοπό την παροχή επιλεξιμότητας για την υποβολή αίτησης εγγραφής στο HCPC ως παραϊατρικό προσωπικό.

Θέσεις εργασίας & προοπτικές καριέρας

15 μήνες μετά την αποφοίτησή τους, οι απόφοιτοι αυτού του μαθήματος ρωτήθηκαν για το τι κάνουν και αν εργάζονται σχετικά με την τρέχουσα εργασία τους και τις προοπτικές τους.

Τρέχουσες θέσεις εργασίας

Απαιτούμενο επίπεδο δεξιοτήτων εργασίας μετά από 15 μήνες

Θέσεις εργασίας των αποφοίτων αυτού του μαθήματος (15 μήνες μετά την αποφοίτηση)

Το παρακάτω παράδειγμα βασίζεται σε όλους τους αποφοίτους Paramedic Science BSc από Πανεπιστήμιο τoυ West of Scotland

80% Επαγγέλματα σχεδιασμού
3% Στοιχειώδη επαγγέλματα
3% Επαγγελματίες των μέσων μαζικής ενημέρωσης
2% Επαγγελματίες του χρηματοοικονομικού τομέα
1% Επαγγελματίες διαχείρισης επιχειρηματικών και χρηματοοικονομικών έργων
1% Διοικητικά επαγγέλματα
1% Συνεργαζόμενοι επαγγελματίες στον τομέα των επιχειρήσεων και των δημόσιων υπηρεσιών
1% Επαγγέλματα σχεδιασμού
0% Επαγγέλματα πωλήσεων
0% Επαγγελματίες επιχειρήσεων, έρευνας και διοίκησης

Το πρόγραμμα BSc Paramedic Science θα ενσωματώνει μια ισορροπία ωρών μάθησης θεωρίας και πρακτικής εκπαίδευσης, παρέχοντας εκπαιδευτικές ευκαιρίες για την υποστήριξη της ανάπτυξης/επίδειξης και ενσωμάτωσης των γνώσεων, των δεξιοτήτων και της κλινικής ικανότητας που απαιτούνται για την εγγραφή παραϊατρικού. Η διδασκαλία θα γίνει μέσω ενός συνδυασμού διαλέξεων, φροντιστηρίων, πρακτικών εργαστηρίων και καθοδηγούμενων κλινικών εργαστηριακών δεξιοτήτων. Η θεωρία και οι δεξιότητες θα αναπτυχθούν και θα εφαρμοστούν σε ασκήσεις ασθενοφόρων και μη ασθενοφόρων καθ' όλη τη διάρκεια του μαθήματος, αναπτύσσοντας τις γνώσεις, τις δεξιότητες και την κατανόηση που απαιτούνται από έναν παραϊατρικό. Το μάθημα θα χρησιμοποιεί διάφορες μεθόδους αξιολόγησης. Ακολουθεί ένας οδηγός για τα είδη των μεθόδων αξιολόγησης που μπορείτε να περιμένετε: // Εξετάσεις // Εκθέσεις // Κλινική πρακτική // Δεξιότητες // Μελέτες περιπτώσεων // Προφορικές και αναρτημένες παρουσιάσεις // Εργαστηριακές αξιολογήσεις

Απαιτήσεις εισόδου / Εισαγωγές

Ελάχιστο απαιτούμενο Δασμολόγιο UCAS

Including Biology or Human Biology.

Δασμολόγιο UCAS των αποδεκτών φοιτητών για αυτό το μάθημα

Απαιτήσεις προσόντων

Πρέπει να περιλαμβάνει: Α στα Μαθηματικά Α στη Φυσική Οι γενικές σπουδές και η κριτική σκέψη δεν γίνονται δεκτές. Εάν σας γίνει προσφορά, θα πρέπει να επιτύχετε επιτυχία στην πρακτική εξέταση σε όλα τα επιστημονικά μαθήματα που αποτελούν μέρος της προσφοράς.

HNC Κοινωνικές Επιστήμες: Μαθηματικά National 5 B, ή ισοδύναμο.

στις νομικές σπουδές / νομικές υπηρεσίες με ΑΑ στις διαβαθμισμένες μονάδες

Συνήθως περιλαμβάνει τη Χημεία και τη Βιολογία. Απαιτούνται επίσης κανονικά δύο Advanced Highers (τουλάχιστον A/B) που περιλαμβάνουν Βιολογία ή/και Χημεία. Εάν μόνο μία από τις επιστήμες Βιολογία και Χημεία προσφέρεται στο Advanced Higher, απαιτείται βαθμός Α στην εν λόγω επιστήμη. Οι υποψήφιοι που προσφέρουν μόνο ένα από τα μαθήματα Χημείας και Βιολογίας στο Higher απαιτείται να εξεταστούν στο τελευταίο έτος μαζί με το Advanced Higher στο πρώτο, και να επιτύχουν βαθμούς A τόσο στο Advanced Higher όσο και στο Higher. Τα Αγγλικά και τα Μαθηματικά πρέπει να έχουν βαθμό 2 Standard Grade (ή ισοδύναμο Intermediate 2). Τα σκωτσέζικα προσόντα μπορούν να εξεταστούν σε περισσότερες από μία συνεδριάσεις.

Το ελάχιστο πρότυπο εισαγωγής μας είναι 38 μονάδες συνολικά, οι οποίες περιλαμβάνουν: 6 στα Μαθηματικά* σε ανώτερο επίπεδο 6 στη Φυσική σε ανώτερο επίπεδο 6 σε ένα τρίτο μάθημα σε ανώτερο επίπεδο *Τα προγράμματα σπουδών "Ανάλυση και προσεγγίσεις μαθηματικών" ή "Εφαρμογές και ερμηνεία" θα γίνονται δεκτά σε υψηλότερο επίπεδο χωρίς προτίμηση.

Irish Leaving Certificate: Ιρλανδικό πιστοποιητικό αποφοίτησης: Αποδεκτό μόνο του και σε συνδυασμό με άλλα προσόντα

ΑΠΑΙΤΉΣΕΙΣ ΑΓΓΛΙΚΉΣ ΓΛΏΣΣΑΣ: Για τους υποψηφίους των οποίων η πρώτη γλώσσα δεν είναι η αγγλική, το Πανεπιστήμιο ορίζει ένα ελάχιστο επίπεδο γνώσης της αγγλικής γλώσσας σύμφωνα με τις κατευθυντήριες γραμμές του Συμβουλίου Νοσηλευτικής και Μαιευτικής του Ηνωμένου Βασιλείου (NMC). Τα επίπεδα αυτά παρουσιάζονται παρακάτω.
Λάβετε συμβουλές σχετικά με το ποια foundation προγράμματα είναι καλύτερα ώστε να μπορέσετε να συνεχίσετε τις σπουδές σαςParamedic Science, BSc, εάν δεν πληροίτε τις ελάχιστες απαιτήσεις όσον αφορά τη βαθμολογία UCAS, τη βαθμολογία στα A Levels ή τις απαιτήσεις γνώσης Αγγλικών.

έξοδα

Δίδακτρα Παραϊατρική Επιστήμη BSc

Σκωτία £1820 έτος 1

Πρόσθετες πληροφορίες για τα τέλη

  • ΠΛΗΡΟΦΟΡΊΕΣ ΓΙΑ ΤΑ ΔΊΔΑΚΤΡΑ - ΣΚΩΤΣΈΖΟΙ ΦΟΙΤΗΤΈΣ:

Αυτό το μάθημα είναι ανοικτό μόνο σε φοιτητές που κατοικούν στη Σκωτία. Οι δικαιούχοι φοιτητές που κατοικούν στη Σκωτία μπορούν συνήθως να υποβάλουν αίτηση για την καταβολή των διδάκτρων τους για κάθε έτος των σπουδών τους από τον Οργανισμό Φοιτητικών Βραβείων Σκωτίας (SAAS). Εάν δεν είστε σίγουροι για την επιλεξιμότητά σας, θα πρέπει να επικοινωνήσετε με το SAAS. Πρέπει να υποβάλλετε αίτηση στο SAAS κάθε έτος σπουδών για να σας καταβληθούν τα δίδακτρα απευθείας στο UWS.

  • ΠΛΗΡΟΦΟΡΊΕΣ ΓΙΑ ΤΑ ΔΊΔΑΚΤΡΑ - ΦΟΙΤΗΤΈΣ ΑΠΌ ΤΟ ΗΝΩΜΈΝΟ ΒΑΣΊΛΕΙΟ, ΤΗΝ ΙΡΛΑΝΔΊΑ ΚΑΙ ΤΟ ΓΙΒΡΑΛΤΆΡ:

Αυτό το μάθημα δεν είναι ανοικτό σε φοιτητές που κατοικούν/κατατάσσονται ως φοιτητές από την Αγγλία, την Ουαλία ή τη Βόρεια Ιρλανδία, καθώς και από τα Νησιά της Μάγχης, τη Νήσο του Μαν, το Γιβραλτάρ και τη Δημοκρατία της Ιρλανδίας.

  • ΠΛΗΡΟΦΟΡΊΕΣ ΓΙΑ ΤΑ ΔΊΔΑΚΤΡΑ - ΔΙΕΘΝΕΊΣ (ΜΗ ΕΥΡΩΠΑΊΟΙ) & ΦΟΙΤΗΤΈΣ ΤΗΣ ΕΕ:

Αυτό το μάθημα δεν είναι ανοικτό σε φοιτητές από χώρες εκτός ΕΕ, ΕΟΧ ή ΕΕ. Αυτό περιλαμβάνει όσους προέρχονται από τη Δημοκρατία της Ιρλανδίας και το Γιβραλτάρ, οι οποίοι θεωρούνται στην παραπάνω κατηγορία (όπως και οι φοιτητές του Ηνωμένου Βασιλείου (μη Σκωτσέζοι) - βλ. παραπάνω ενότητα για περισσότερες λεπτομέρειες).

  • ΠΡΌΣΘΕΤΕΣ ΔΑΠΆΝΕΣ:

Το κόστος φοίτησης στο πανεπιστήμιο αποτελεί επένδυση στη μελλοντική σας σταδιοδρομία.

Εκτός από τα δίδακτρα και τα έξοδα διαβίωσης, ορισμένα μαθήματα περιλαμβάνουν επιπλέον έξοδα, όπως αναλώσιμα υλικά μελέτης, εκδρομές, εξοπλισμό και στολές. Μπορεί επίσης να θέλετε να αγοράσετε κάποια βασικά κείμενα και τεχνολογία, όπως ένα νέο φορητό υπολογιστή κ.λπ. Ορισμένα από αυτά τα πρόσθετα έξοδα είναι προαιρετικά, ενώ ορισμένα, όπως οι στολές ή ο εξοπλισμός ασφαλείας, μπορεί να είναι υποχρεωτικά.

Ελέγξτε την καταχώριση του μαθήματος στην ιστοσελίδα μας για περισσότερες πληροφορίες

Μέσο κόστος διαβίωσης φοιτητών σε ΗΒ

Ενοίκιο £518
Νερό, φυσικό αέριο ηλεκτρισμός, internet (στο σπίτι) £50
Ψώνια σούπερ μάρκετ 81£
Ένδυση £35
Φαγητό έξω £33
Αλκοόλ 27£
Takeaways / παραδόσεις φαγητού £30
Έξοδος / διασκέδαση (εκτός αλκοόλ, φαγητό) £24
Διακοπές και ταξίδια Σαββατοκύριακου 78£
Μετακινήσεις εντός της πόλης £17
Φροντίδα/αθλήματα £20
Χαρτικά / βιβλία £13
Κινητό τηλέφωνο / internet 13£
Καλωδιακή τηλεόραση / streaming £7
Ασφάλιση 51£
Άλλο 1092£
Μέσο κόστος διαβίωσης φοιτητών £95

Το Λονδίνο κοστίζει περίπου 34% περισσότερο από τον μέσο όρο, κυρίως λόγω του ότι το ενοίκιο είναι 67% υψηλότερο από τον μέσο όρο άλλων πόλεων. Για τους φοιτητές που διαμένουν σε σπουδαστικές εστίες, το κόστος του νερού, του φυσικού αερίου, του ηλεκτρικού ρεύματος, του wifi περιλαμβάνεται γενικά στο ενοίκιο. Οι φοιτητές σε μικρότερες πόλεις, όπου η διαμονή βρίσκεται σε κοντινή απόσταση με τα πόδια/ποδήλατο, το κόστος μεταφοράς τείνει να είναι σημαντικά μικρότερο.

Πώς να υποβάλλετε αίτηση

Προθεσμία υποβολής αιτήσεων:

1 Ιανουαρίου 2025

Αυτή είναι η προθεσμία για τη συμπλήρωση και αποστολή των αιτήσεων για το συγκεκριμένο κύκλο σπουδών. Εάν το πανεπιστήμιο ή το κολέγιο έχει ακόμη διαθέσιμες θέσεις, μπορείς να υποβάλεις αίτηση μετά την ημερομηνία αυτή, αλλά η αίτησή σου δεν είναι εγγυημένο ότι θα εξεταστεί.

Πιθανοί Πόντοι Εισαγωγής:

  • έτος 1 (Προεπιλεγμένο σημείο εισόδου)

Κατατάξεις του Πανεπιστήμιο τoυ West of Scotland στις κορυφαίες βρετανικές και παγκόσμιες κατατάξεις.

Προβολή του συνόλου των 20 πανεμιστημιακών κατατάξεων του Πανεπιστήμιο τoυ West of Scotland

Σχετικά με το Πανεπιστήμιο τoυ West of Scotland

Στην πόλη Paisley της Σκωτίας βρίσκεται το Πανεπιστήμιο της Δυτικής Σκωτίας (UWS). Το ίδρυμα αυτό κατέχει και λειτουργεί επίσης τρεις άλλες δευτεροβάθμιες πανεπιστημιουπόλεις στο Ayr, το Blantyre και το Dumfries. Στην πανεπιστημιούπολη του Paisley φοιτά ένας μεσαίου μεγέθους φοιτητικός πληθυσμός περίπου 10.000 ατόμων και παρέχει την ευκαιρία να σπουδάσετε μια επιλογή προγραμμάτων που σχετίζονται με τη Νοσηλευτική, τη Μηχανική, τις Κοινωνικές Επιστήμες, τις Επιχειρήσεις και την Πληροφορική.

Λίστα με 62 Προγράμματα Σπουδών Bachelor και Master του Πανεπιστήμιο τoυ West of Scotland - Κατάλογος για Προγράμματα Σπουδών

Πού διδάσκεται αυτό το πρόγραμμα

Lanarkshire Campus
map marker Προβολή χάρτη

Παρόμοια μαθήματα

Πρόγραμμα Πανεπιστήμιο Φοιτητική satis­παράταξη Άνερ­γοι Εγκατέ­λειψαν Δίδακτρα (Διεθνείς­) Χρέωση UCAS Πόλη
Παραϊατρική επιστήμη BSc (Hons) Πανεπιστήμιο του Suffolk
(University of Suffolk)
15% 0% 5% £17162 119 Ίπσουιτς (Ίπσγουιτς) Oncampus πλήρους απασχόλησης
Παραϊατρική Επιστήμη BSc (Hons) Πανεπιστήμιο του Bournemouth
(Bournemouth University)
76% 0% 5% £18800 138 - Oncampus πλήρους απασχόλησης
Παραϊατρική πρακτική BSc (Hons) Πανεπιστήμιο Teesside
(Teesside University)
79% 0% 6% £15000 153 Μίντλεσμπρο Oncampus πλήρους απασχόλησης
Παραϊατρική Επιστήμη BSc (Hons) Πανεπιστήμιο του Hull
(University of Hull)
30% 1% 0% £18300 £19500 143 - Oncampus πλήρους απασχόλησης
Παραϊατρική Επιστήμη BSc (Hons) Πανεπιστήμιο Sheffield Hallam
(Sheffield Hallam University)
77% 2% 1% £15860 £16655 142 Σέφιλντ Oncampus πλήρους απασχόλησης
Παραϊατρική Επιστήμη (είσοδος Σεπτεμβρίου) - Stafford BSc (Hons) Πανεπιστήμιο του Staffordshire
(Staffordshire University)
68% 0% 8% £19000 147 Στόουκ ον Τρεντ Oncampus πλήρους απασχόλησης
Παραϊατρική επιστήμη BSc (Hons) Πανεπιστήμιο του Greenwich
(University of Greenwich)
76% 0% 5% £15500 £17000 136 Λονδίνο Oncampus πλήρους απασχόλησης
Παραϊατρική Επιστήμη BSc (Hons) Πανεπιστήμιο Oxford Brookes
(Oxford Brookes University)
40% 0% 5% £16700 137 Οξφόρδη Oncampus πλήρους απασχόλησης
Paramedic Science BSc (Hons) Πανεπιστήμιο του Gloucestershire
(University of Gloucestershire)
61% 0% 3% £15000 £15450 150 Τσέλτενχαμ Oncampus πλήρους απασχόλησης
Παραϊατρική Επιστήμη BSc (Hons) Πανεπιστήμιο του Bradford
(University of Bradford)
100% 0% 5% £22180 175 Μπράντφορντ Oncampus πλήρους απασχόλησης